De Gentse start-up Companion.energy haalde zopas 2,1 miljoen euro op om industriële bedrijven te helpen hun energiekosten te verlagen en de overgang naar het gebruik van duurzame energie te versnellen. ‘Onze oplossing gebruikt machine learning om de energievraag in realtime te sturen’, vertelt medeoprichter Jonas Verstraeten.
Het slimme digitale energieplatform van Companion.energy zorgt ervoor dat bedrijven de meeste energie verbruiken tijdens periodes waarin er hernieuwbare energie in overvloed is en de prijzen laag zijn, zoals op momenten met veel zon of wind.
‘Door rekening te houden met de verschillende energiecontracten van een bedrijf, gecombineerd met operationele data en eventueel eigen groene energieproductie op de site, voorspelt ons platform via machine learning de energiebehoeften en -kosten voor de komende uren en dagen’, verduidelijkt Jonas Verstraeten, die in 2022 samen met Thomas Vyncke de start-up oprichtte.
Miljardenbesparingen
De bedenkers vergelijken het met een huishouden waar vroeger typisch ‘s nachts de wasmachine draaide om van een goedkoper nachttarief te profiteren. De impact is op industriële schaal uiteraard een pak groter.
Onafhankelijke internationale studies, zoals die van Smart Energy Europe, stellen dat er grote voordelen gerealiseerd kunnen worden door de flexibiliteit aan de energievraagzijde op te drijven.
Tegen 2030 zouden er via die aanpak binnen de volledige energiewaardeketen tientallen miljarden euro’s bespaard kunnen worden. Ook zou de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen door een efficiënter energieverbruik met 37,5 miljoen ton kunnen worden verminderd; wat goed is voor acht procent emissiereducties.
Onstabiel karakter
Hernieuwbare energie zit in de lift, maar dat leidt door het onstabiele karakter ervan tot prijsfluctuaties. Tegelijkertijd schakelen steeds meer bedrijven processen die aangedreven worden door fossiele energie om naar elektrische alternatieven. Dat gebeurt onder impuls van duurzaamheidsambities en strengere wetgeving.
Via onze oplossing kunnen industriële spelers gemiddeld 10 tot 30 procent besparen op hun elektriciteitskosten.
Jonas Verstraeten, medeoprichter Companion.energy
‘Industriële bedrijven ondervinden dat het steeds moeilijker wordt om de prijsschommelingen voor energie te beheren. Via onze oplossing kunnen industriële spelers gemiddeld 10 tot 30 procent besparen op hun elektriciteitskosten’, benadrukt Jonas Verstraeten.
Dat maakt dat Companion.energy ondanks zijn prille bestaan al een paar mooie referenties kon optekenen. Onder meer het Belgische Proximus, de Nederlandse tak van Equans en het Oostenrijkse Verbund zijn klant.
Geautomatiseerde vraagsturing
Ondernemingen kunnen het digitale energieplatform van Companion.energy koppelen aan hun processturingen. ‘Zo kunnen bedrijven koelsystemen of proceswaterzuiveringen automatiseren op basis van de energieprijzen en het beschikbare aanbod hernieuwbare energie’, zegt Jonas Verstraeten.
‘Wanneer energie goedkoop is, kunnen ze hun productie opdrijven. Omgekeerd kunnen ze sommige processen verminderen of pauzeren bij hoge energieprijzen.’
Sowieso is er momenteel een hoge nood bij industriële spelers in Europa om competitief te blijven, en de energiekost is daarin een belangrijke factor.
Toekomstplannen
De komende jaren wil Companion.energy extra mensen aanwerven, een volgende versie van het platform ontwikkelen én zijn oplossing internationaal uitrollen naar nog meer bedrijven in Europa. ‘Voorlopig focussen we voornamelijk op de lokale markt, vanaf 2025 willen we sterk internationaliseren’, besluit Jonas Verstraeten.