CBAM implementatie van de EU: een wake-up call voor veel bedrijven

Frederik Cappelle en Christof van Roey, ©Frank Toussaint

De nakende invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van de Europese Unie brengt veranderingen met zich mee waarop veel bedrijven niet voorbereid zijn. Frederik Cappelle van KPMG en Christof Van Roey van Reynaers Aluminium bespreken de impact van de nieuwe wetgeving, die de koolstof op ingevoerde producten wil belasten.

Enkele jaren na de lancering van de EU Green Deal schakelt de Europese Commissie een versnelling hoger om tegen 2050 het eerste klimaatneutraal continent te worden. Eén van de speerpunten in dit plan is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). ‘Met de invoering van CBAM in oktober 2023 wil de Europese Unie de import van vervuilende producten even zwaar belasten als de productie in Europa’, zegt Frederik Cappelle, Head of Global Trade & Customs bij KPMG.

Zes categorieën van koolstofintensieve producten

Is jouw bedrijf klaar voor een gedetailleerde koolstofrapportering?

Licht je toeleveringsketen grondig door en verzamel de nodige data zodat je voldoet aan de CBAM-richtlijnen. 

Start vandaag en ontdek hier meer.

In een eerste fase van CBAM wil de Europese Commissie nagaan hoeveel CO2 verwerkt zit in goederen of materialen die worden ingevoerd van buiten de EU. Bedrijven zullen gedetailleerde rapporten moeten verstrekken over hun invoer en de bijhorende koolstofemissies. Cappelle: ‘De initiële uitrol van CBAM richt zich uitsluitend op specifieke producten in zes vervuilende categorieën: aluminium, staal, ijzer, cement, meststoffen en elektriciteit. Primaire componenten, zoals schroeven en bouten, worden extra belast. Complexe, volledig geassembleerde producten – denk aan wasmachines uit China – vallen op dit moment buiten het bereik van CBAM. Op termijn wordt verwacht dat vrijwel alle industriële producten onder CBAM zullen vallen, waardoor de huidige blinde vlek verdwijnt.’

Hoewel de insteek van de nieuwe regelgeving duidelijk is besparen we veel tijd door een beroep te doen op specialisten die de wetteksten analyseren.

Christof Van Roey, Credit Manager bij Reynaers Aluminium

Voor Europese bedrijven wordt het de komende maanden cruciaal om samen te werken met hun buitenlandse leveranciers om de nodige data voor de koolstofrapportering te verzamelen. Cappelle: ‘Veel bedrijven beseffen nog niet wat op hen afkomt en welke data ze hun leveranciers zullen moeten vragen. Die moeten op hun beurt die info hebben én willen delen. Multinationals kunnen dat eventueel afdwingen, Vlaamse kmo’s vaak niet. Uitstel is onverstandig: CBAM is van toepassing op élk bedrijf dat de betrokken producten invoert.’

Frederik Cappelle en Christof van Roey, ©Frank Toussaint

‘Bedrijven moeten eerst intern bepalen wie verantwoordelijk is voor de voorbereiding op de nieuwe wetgeving. Vervolgens is een zorgvuldige mapping van de internationale toeleveringsketen en het leveranciersnetwerk een must. Voor de berekening van de koolstof in de producten moeten strikte regels nageleefd worden’, zegt Cappelle.

CBAM in de praktijk: Reynaers Aluminium

Eén van de Vlaamse bedrijven voor wie CBAM gevolgen zal hebben, is Reynaers Aluminium. Samen met KPMG voerde het bedrijf een impact assessment uit. ‘Wij werken met aluminium voor veel van onze producten, zoals bijvoorbeeld in onze raam- en deuroplossingen. Enkele jaren geleden namen we in Zwitserland een grote staalgroep over, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogkwalitatieve profielsystemen in staal. Dat heeft een grote impact op onze aankoopprocessen’, zegt Christof Van Roey, Credit Manager bij Reynaers Aluminium en verantwoordelijk voor alles wat met douane te maken heeft.

Vlaamse kmo’s wachten best niet om zich voor te bereiden want CBAM geldt voor élk bedrijf dat de betrokken producten invoert.

Frederik Cappelle, Head of Global Trade & Customs bij KPMG

‘Eerst verzamelden we data en brachten we de regelgeving in kaart. We keken in onze douanerapporten naar wat we de voorbije jaren invoerden. Zo konden we onze interne stakeholders identificeren, die bepaalde taken en verantwoordelijkheden kregen. Daarna volgde de implementatie van de procedures’, vertelt Van Roey. Hiervoor schakelde het bedrijf KPMG in. ‘Hoewel de insteek van de nieuwe regelgeving duidelijk is besparen we veel tijd door een beroep te doen op specialisten die de wetteksten analyseren. Ondanks dat ik geen leek ben geeft het ons een comfortabel gevoel om samen te werken met mensen die hier dagelijks mee bezig zijn. De mensen van KPMG leiden ons door dit proces met het nodige advies.’