Belgische start-up zet ons land op de kaart van klimaattechnologie

Sirona Technologies is het eerste Belgische bedrijf met een eigen technologie die rechtstreeks CO2 uit de lucht haalt. Voormalig Tesla-ingenieur Thoralf Gutierrez stond mee aan de wieg van deze innovatie. ‘Ons eerste pilootproject zal volledig op zonne-energie draaien.’

Direct Air Capture (DAC) is een methode die CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer filtert. Sirona Technologies is het eerste Belgische bedrijf dat zich durft te focussen op deze complexe materie. Hiermee sluit het aan bij oplossingen van andere Europese climatetechbedrijven, zoals het Zwitserse Climeworks en CarpeCarbon uit Italië. ‘Onze aanpak is uniek’, verduidelijkt Sirona Technologies-medeoprichter Thoralf Gutierrez, die eerder bij Elon Musk vijf jaar ervaring opbouwde als Tesla-ingenieur.

Zuivere CO2

‘Onze DAC-technologie gebruikt ventilatoren die de lucht door een speciale chemische filter blazen. Die houdt de CO2-moleculen vast en stuwt de zuivere lucht terug naar de atmosfeer.’ Wanneer de filter zoals een spons volledig verzadigd is, wordt hij met stoom verhit tot 100°C. Daarbij komen de CO2-moleculen weer los en kan het koolstofdioxide opgeslagen worden in tanks.

Vervolgens kan het CO2 permanent opgeslagen worden onder de grond (CCS), bijvoorbeeld in gepaste geologische lagen zoals rotsen, of in lege gasvelden onder de zee. Het CO2 kan ook ingezet worden bij bedrijven die het nodig hebben in hun productieprocessen, zoals farmaceutische spelers, producenten van bouwmaterialen of voedingsbedrijven voor koolzuurhoudende dranken.

‘Onze technologie gebruikt ventilatoren die de lucht door een speciale chemische filter blazen, die de CO2-moleculen vasthoudt en zuivere lucht teruggeeft aan de atmosfeer.’

Thoralf Gutierrez, mede-oprichter Sirona Technologies

Schaalvoordelen

‘Onze installaties zouden op grote schaal gebouwd kunnen worden in grote open gebieden met veel zonlicht’, zegt Gutierrez. ‘Woestijngebieden zijn daar ideaal voor. Daar kunnen we veel zonnepanelen plaatsen en die groene stroom combineren met warmtepompen en thermische opslag, om zo continu de benodigde klimaatneutrale energie te genereren voor ons proces.’

Dergelijke installaties in Europa bouwen, is volgens de CEO niet optimaal door een gebrek aan beschikbare vrije oppervlaktes in combinatie met veel zonlicht. ‘Om schaalvoordeel te creëren en de technologie optimaal te benutten, is een continent als Afrika veel beter geschikt’, klinkt het. Op wereldniveau maakt het weinig uit of een installatie in Noorwegen of in Zuid-Afrika gebouwd wordt: CO2 reduceren, vereist een mondiale strategie. ‘Ons doel is sowieso om onze machines zélf te bouwen in België en de hele waardeketen verticaal te integreren.’

Snelheid is nodig

Klimaatverandering is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen op onze planeet, daarom is het belangrijk om snelheid te maken met oplossingen, zegt de oprichter. Amper twee maanden na de officiële oprichting had zijn bedrijf al een werkend prototype ontwikkeld. Nu, minder dan een jaar later, test zijn team de derde generatie van het product, die honderd keer meer CO2 opvangt dan de eerste versie.

Momenteel wordt een prototype van anderhalve meter lang en een halve meter breed in de voormalige garage van D’Ieteren (Circularium in Brussel, red.) afgerond. De volgende stap wordt al voorbereid: de ontwikkeling van een nog groter en commercieel inzetbaar prototype. Daarmee wil Sirona Technologies koolstofcredits aan bedrijven verkopen, zodat er concrete oplossingen ontstaan die de klimaatverandering helpen om te keren. Om de eerste prototypes zoveel mogelijk op te waarderen, wil Sirona samenwerken met andere Belgische bedrijven, en zo een DAC-hub in ons land creëren.

Meet the team

Wat Sirona Technologies ook uniek maakt, is zijn team. Aan het roer staan voormalig Tesla-ingenieur Thoralf Gutierrez en thermodynamica-ingenieur Gauthier Limpens. Voeg daarbij een groep specialisten van het CERN, de Universiteit van Oxford en UCLouvain binnen het domein van deeltjesfysica, koolstofafvang, chemische technologie en lucht- en ruimtevaarttechniek, en er ontstaat een droomteam van wereldniveau.