Batterijen zijn meer dan een manier om energie op te slaan. Benoit Goesaert, CEO van Powerland, legt uit hoe bedrijven op 5 à 6 jaar tijd hun investering in een batterij kunnen terugverdienen.
Terwijl de autowereld verder elektrificeert, vindt ook aan de achterkant van de sector een omslag plaats. Zo lanceerde het West-Vlaamse Vandotec, dat jarenlang tankstations bouwde en verbouwde, in 2020 de spin-off Powerland. ‘Bij de oprichting was het doel om laadpaalinfrastructuur te voorzien in tankstations,’ zegt CEO Benoit Goesaert. ‘Maar we leveren intussen ook aan onder andere retailklanten, immobedrijven en transport- en busbedrijven.’
Al snel verschoof de focus van Powerland naar zonnepanelen en batterijopslag. ‘Bedrijven doen een beroep op ons om hun energiebeleid holistisch te bekijken. We wekken energie op en optimaliseren hun verbruik. Voor elke klant is die slimme aansturing grotendeels maatwerk, en batterijen zijn daar een cruciale schakel in’, licht Goesaert toe.
Extra return
Voor Powerland draaien batterijen om meer dan energieopslag. Het is uiteraard belangrijk om energie op te slaan om later te gebruiken, want de energiebehoefte is niet recht evenredig met de vraag. Daarnaast kan je, door in te spelen op de day-ahead prijzen, inkopen wanneer de prijzen laag zijn. Een batterijsysteem zorgt ook voor continuïteit van je business. Wanneer het grid uitvalt, neemt de batterij automatisch over’, gaat Goesaert verder.
Naast energievoorziening zorgt een batterijsysteem voor continuïteit van je business. Wanneer het grid uitvalt, neemt de batterij automatisch over.
Benoit Goesaert, CEO van Powerland
Toch zijn er nog meer voordelen, zeker voor grote bedrijven. De batterij wordt een extra verdienmodel door op de onbalansmarkt energie te kopen of te verkopen. Goesaert legt uit hoe dat werkt: ‘Grote energieafnemers en -leveranciers moeten dag voordien laten weten aan de distributiebeheerder hoeveel energie ze zullen produceren en afnemen. Wie afwijkt van het voorspelde evenwicht, moet extra kosten betalen. Deze spelers kunnen dit opvangen door energie te kopen of te verkopen bij marktpartijen, om zo hun evenwicht te herstellen. Batterijen zijn ideaal om in deze markt te verhandelen en bieden een hoge return op dergelijke momenten.’
In een ander verdienmodel kan je de batterij inzetten voor netbalancering bij de netbeheerder. ‘Elia biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om reservebatterijcapaciteit vast te zetten. Die kan Elia gebruiken wanneer het net uit evenwicht raakt’, aldus nog Goesaert.