Go Ocean wil samen met bedrijven de zee herstellen

Na oceaanherstelprojecten voor koraalriffen in Bali, mangroves in Madagaskar en zeegrassen in Schotland richt de Belgische start-up Go Ocean zich nu op de Noordzee.

Bomen planten is een populaire manier voor bedrijven om bij te dragen aan milieubehoud, de klimaatverandering tegen te gaan, hun imago te verbeteren en te voldoen aan wettelijke verplichtingen.

‘In die context staat oceaanherstel nog in de kinderschoenen’, benadrukt Sarah Parent van Go Ocean, een Gentse start-up die de weerbaarheid van oceanen wil versterken tegen bedreigingen zoals klimaatverandering en de leefgebieden van zeeleven wil beschermen.

Havens en oesters

Sinds de oprichting in 2023 (als onafhankelijk zusterbedrijf van Go Forest) biedt Go Ocean particulieren en bedrijven de kans om herstelprojecten voor mariene ecosystemen te ondersteunen.

‘Wij geloven niet in vage langetermijnplannen, maar in voor iedereen begrijpbare en concrete realisaties’, verduidelijkt Parent. Twee nieuwe initiatieven binnen die filosofie zijn een havendamproject in Blankenberge en een oesterstructurenproject nabij een offshore-windmolenpark in Vlissingen.

Overbevissing

De biodiversiteit in de Belgische en Nederlandse Noordzee heeft de afgelopen decennia geleden onder overbevissing, vervuiling, habitatverlies door kustontwikkeling en het opwarmende klimaat. Dat leidde tot afnemende vispopulaties, veranderingen in de soortensamenstelling en de degradatie van cruciale habitats.

In Blankenberge werkt Go Ocean samen met DEME Group aan een innovatief havendamproject. Hierbij worden speciaal ontwikkelde bouwblokken geïntegreerd in golfbrekers.

Biodiversiteit

‘Deze bouwstenen zijn ontworpen om de biodiversiteit te bevorderen en mariene ecosystemen te herstellen. Mosselen en ander zeeleven kunnen er zich probleemloos op nestelen en groeien’, vertelt Sarah Parent.

De installatie van windturbines is nadelig voor het zeeleven. Maar eens ze er staan, zijn windparken wél ideale rustige zones waar de natuur zich kan herstellen.

Sarah Parent, CEO bij Go Ocean

De blokken zijn gemaakt van ecologische materialen die minder zeevervuiling veroorzaken en hebben een lagere CO2-voetafdruk dan klassieke varianten.

Windturbines

In Vlissingen sluit Go Ocean zich aan bij Ocean Health en Ørsted om oesterstructuren te plaatsen in het windpark Borssele 1&2. Deze structuren zijn ontworpen om een zelfstartend oesterrif te creëren, wat de biodiversiteit in het gebied aanzienlijk vergroot.

‘Windturbines op zee zijn absoluut zinvol, maar de installatie ervan is nadelig voor het zeeleven’, weet Sarah Parent. ‘Eens ze er staan, zijn windparken wél ideale rustige zones waar de natuur zich kan herstellen. Oesters zijn wat dat betreft cruciaal voor het lokale ecosysteem, omdat ze de waterkwaliteit verbeteren en een habitat bieden aan andere diersoorten.’

Pilootprojecten

Zowel in België als Nederland gaat het om pilootprojecten, die zich momenteel in de voorbereidende fase bevinden. Het is de bedoeling dat ze eind 2024 en in de loop van 2025 gerealiseerd worden.

Sarah Parent: ‘Daarna blijven we beide initiatieven monitoren om de impact ervan in kaart te brengen. We werken daarvoor samen met onderzoekers om dat op een wetenschappelijke manier te realiseren. We weten dat de Noordzeeherstelprojecten een impact hebben, na onderzoek zullen we ook kunnen zeggen hoe kwalitatief die impact is. De verwachtingen zijn groot.’