CIRCL vernieuwt huizenmarkt met herbruikbare woningen

In zijn eerste levensjaar verkocht het Belgische CIRCL al meer dan veertig ‘biogebaseerde’ woningen. ‘Na het eerste gebruik kunnen ze gedemonteerd of aangepast worden’, zegt CEO Wim Pieters.

CIRCL zag in 2023 als start-up het levenslicht na een onderzoeksfase in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. De missie? Met een radicaal digitaal en circulair concept de woningbouwmarkt heruitvinden.

‘Met sleutel-op-de-deur-woningen aan marktconforme prijzen willen we duurzaam bouwen toegankelijk en betaalbaar maken voor een breed publiek’, zegt Wim Pieters, CEO bij CIRCL.

Biogebaseerde materialen

De start-up is het eerste bedrijf in ons land dat compleet afgewerkte circulaire maatwoningen realiseert. Na de ontwerpfase start een innovatief productieproces. In deze fase wordt de woning grotendeels off-site geproduceerd in de vorm van 2D-elementen en 3D-modules. Zeventig procent van de materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd.

Oplevering in acht weken

Door gebruik te maken van energiezuinige technieken zoals warmtepompen, zonnepanelen en een grondige isolatie, worden de energiekosten en het verbruik geminimaliseerd.

Het in mekaar steken van deze bouwstenen op de werf gebeurt – naar traditionele bouwnormen – razendsnel. Tussen de start van de bouwwerken en de oplevering zitten zes tot acht weken.

De traditionele bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, 50 procent van de energieconsumptie en een derde van het afval.

Extra kamer

Wim Pieters: ‘Dankzij onze compacte technische energiemodule en slimme wandsystemen winnen we 7 procent vloeroppervlakte ten opzichte van een traditionele woning. Dat is een extra kamer. Omdat onze woningen modulair zijn, kunnen ze gemakkelijk gedemonteerd of aangepast worden.’

Zo kan de woning zonder materiaalverlies aangepast worden voor een volgende bewoner, of op vraag van de huidige eigenaar. ‘Door woningen een zo lang mogelijke levensduur te geven, besparen we op grondstoffen, productieprocessen én CO₂‘, zegt Pieters.

Niet duurder

De traditionele bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, 50 procent van de energieconsumptie en een derde van het afval.

Circulair materiaalgebruik biedt een oplossing. En die hoeft niet duurder te zijn. De kosten van een door CIRCL gebouwde woning zijn vergelijkbaar met die van een klassiek gebouwd huis. ‘Goedkoper kunnen we ze voorlopig niet maken, maar we sluiten dat in de toekomst zeker niet uit’, verduidelijkt Wim Pieters.

Totaalkost

Duurzaamheid nog klantvriendelijker maken, is de volgende stap voor CIRCL. Dit najaar lanceert het bedrijf een online designmodule. Klanten kunnen met die module zelf hun woning ontwerpen op basis van hun perceel. Ze krijgen ook onmiddellijk de prijs te zien.

‘De totaalkost en wat wel en niet inbegrepen is in die prijs, is vaak onduidelijk voor wie bouwt. Onze software neemt die twijfels weg’, aldus Pieters.

CIRCL wil jaarlijks meer dan honderd woningen verkopen en onderzoekt of het ook meergezinswoningen, appartementen en andere grote projecten kan bouwen.