Kan AI tien miljard mensen voeden?

Volgens sommige berekeningen zullen we tegen 2050 met 10 miljard mensen op aarde zijn. Dat zijn meer monden om te voeden dan onze huidige manier van landbouw aankan. In de transitie naar slimme en schaalbare landbouw zal artificiële intelligentie een cruciale rol spelen.

Het Europees Parlement liet dit jaar een studie uitwerken over de rol van AI in de landbouw en besteedt in het kader van Horizon Europe extra geld aan onderzoek binnen dit vakgebied.

‘In de glastuinbouw en veeteelt worden individuele planten of dieren, de interne klimaatomstandigheden en hun instelpunten bijna continu gecontroleerd en zeer gedetailleerd geregistreerd. Dat moet leiden tot een efficiëntere productie en een verbetering van het welzijn van werknemers en dieren’, klinkt het in het rapport.

Lasers in plaats van pesticiden

Door via sensoren of andere bronnen data te verzamelen, kan men zoeken naar patronen en zo de landbouw waar nodig bijsturen. Vaak gebeurt dat via artificiële intelligentie, technologie die in staat is om menselijke handelingen te simuleren.

Zo kan men met computer vision bepaalde planten herkennen. Door die kennis te combineren met robotica slagen bedrijven er bijvoorbeeld in om sneller na te gaan welke gewassen ziek zijn of alleen de rijpe vruchten te plukken zodat verspilling wordt tegengegaan.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden is de LaserWeeder, een machine van 1 miljoen euro die 24 uur per dag kan functioneren en het werk van twintig mensen kan verrichten.

Door informatie over gewassen, machines en opbrengsten te delen met leveranciers kunnen landbouwers gericht advies krijgen om meer rendement te halen.

Matthias Appel, Integrated Solutions Manager bij Cofabel

Het toestel heeft evenveel rekenkracht als 24 Tesla’s en kan tot tachtig soorten onkruid herkennen. De plantjes, die vaak zelfs te klein zijn om met de handen te plukken, worden met lasers in milliseconden verwijderd. Zeker in de Verenigde Staten, waar men een pak meer pesticiden gebruikt, kan men daarmee op een veel duurzamere manier aan landbouw doen.

Ook John Deere, ’s werelds grootste landbouwmachinefabrikant, zet sinds een paar jaar zwaar in op dergelijke innovaties. ‘Ik zit intussen tien jaar in het vak en heb de tractoren sterk zien veranderen’, zegt Matthias Appel, Integrated Solutions Manager bij Cofabel, de Belgische distributeur van John Deere.

‘Initieel had je tractoren met veel sensoren aan boord die onder andere de temperatuur en trillingen meten zoals in een auto of vliegtuig. Het probleem was dat die data het toestel niet verlieten. Dankzij de introductie van telematica kunnen we die gegevens nu doorsturen naar de cloud. Aanvankelijk leek het een gimmick, maar door de jaren heen is men steeds meer modellen gaan trainen op die data.’

Data delen

Landbouwers kunnen op basis van die gegevens op een slimmere en ecologische manier aan landbouw doen, maar ook voor fabrikanten zijn die data interessant.

Appel: ‘Als een klant bij ons een machine koopt, kan hij zelf beslissen met wie die gegevens worden gedeeld. Door informatie over gewassen, machines en opbrengsten te delen met leveranciers zoals Arvesta kunnen ze gericht advies krijgen om meer rendement te halen.’

Klanten kunnen die gegevens ook delen met dealers zoals Cofabel, die artificiële intelligentie inzet om machinebreuk en onnodige onkosten te voorkomen.

Appel: ‘Doordat wij al jaren alles meten, kunnen we bepaalde datapatronen koppelen aan breuken in machines. We hebben meer dan 500 verschillende patronen gedefinieerd, die we herkennen in de gegevens die we binnenkrijgen van klanten. Door op voorhand te kunnen voorspellen welke onderdelen bijna stuk zijn, kunnen we totale breuken of pannes proactief vermijden. Dat we dankzij AI die service kunnen bieden, is absoluut goud waard.’