Hoe combineert u winst en impact met duurzaam beleggen?

Beleggen met respect voor mens, milieu en maatschappij is geen nicheverschijnsel meer. Steeds meer beleggers willen weten waar hun geld naartoe gaat. Jasper Vekeman van Duurzaam Beleggen Academy doorprikt enkele mythes en geeft tips. ‘Duurzaam beleggen en rendement gaan prima samen.’

Beleggers kiezen steeds vaker voor bedrijven die bijdragen aan een duurzame toekomst en mijden ondernemingen die mensenrechten schenden of schadelijk zijn voor het milieu.  Koppel dat aan strengere duurzaamheidsregelgeving die transparantie eist van bedrijven over hun ESG-prestaties en je bekomt een sterke cocktail die duidelijk maakt dat duurzaam beleggen geen voorbijgaande trend is.

‘Van een spaarrekening tot ETF’s of pensioenfondsen, duurzaamheid kan in elke beleggingsvorm toegepast worden’, vertelt Jasper Vekeman. Hij is samen met Siem de Ruijter de drijvende kracht achter Duurzaam Beleggen Academy, een initiatief dat zowel beginners als doorgewinterde investeerders helpt om bewustere financiële keuzes te maken, via onder meer cursussen en webinars.

Wat levert duurzaam beleggen op?

De basis van duurzaam beleggen is dat je méér meeneemt in je beslissingen dan alleen financiële winst. Beleggers nemen ook factoren zoals milieu, sociale impact en goed bestuur mee in hun beslissingen. Dit hoeft niet te betekenen dat duurzaam beleggen minder rendement oplevert. ‘Wetenschappelijke studies tonen aan dat duurzame beleggingen gemiddeld niet minder opbrengen dan traditionele beleggingen’, aldus Vekeman.

Mensen voelen zich gelukkiger als ze duurzame keuzes maken.

Jasper Vekeman, medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy

Daarnaast draagt duurzaam beleggen bij aan de transitie naar een duurzamere economie. ‘Beleggen in duurzame bedrijven betekent dat je helpt bij de financiering van hernieuwbare energie, circulaire economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Bovendien blijkt uit studies dat duurzaam beleggen een positief psychologisch effect heeft. ‘Mensen voelen zich gelukkiger als ze duurzame keuzes maken’, stelt Vekeman.

Greenwashing: hoe blijven beleggers kritisch?

Niet alles wat als duurzaam in de markt wordt gezet is dat ook daadwerkelijk. Sommige bedrijven gebruiken duurzaamheid vooral als marketingstrategie, terwijl ze hardnekkig doorgaan met vervuilen. ‘Europa pakt greenwashing hard aan, onder andere via de Green Deal, de CSRD en de Sustainable Finance Agenda’, zegt Vekeman.

‘Bedrijven moeten steeds transparanter worden en rapporteren over hun CO2-uitstoot. Ook de financiële instellingen moeten nu duidelijker maken waarin ze beleggen.’ Toch blijft het een uitdaging om greenwashing volledig te bannen.

Terwijl de regels strenger worden, zoeken bedrijven naar subtielere manieren om zichzelf groener voor te doen dan ze werkelijk zijn. Maar volgens Vekeman valt zoiets vroeg of laat door de mand. ‘Vroeger konden bedrijven zonder bewijs beweren dat ze CO₂-neutrale diensten aanboden, nu worden zulke claims streng aangepakt.’

Vroeger konden bedrijven zonder bewijs beweren dat ze CO2-neutrale diensten aanboden, nu worden zulke claims streng aangepakt.

Jasper Vekeman, medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy

Voor beleggers die greenwashing willen vermijden, heeft Vekeman twee concrete tips. Eerst en vooral de materialiteitstest: ga na of een bedrijf werkt aan de thema’s die écht belangrijk zijn in hun sector.

‘Een brouwerij moet bijvoorbeeld focussen op waterverbruik, niet op gerecycled papier in hun kantoor.’ Vervolgens de cijfertest: ‘Beweert een bedrijf dat het zijn CO₂-uitstoot verlaagt? Check dan of er concrete cijfers en doelen zijn, en of die gehaald worden.’

Ook vennootschappen kunnen duurzaam beleggen

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kunnen duurzaam beleggen. Veel ondernemingen hebben reserves, maar denken nog niet altijd na over hoe ze die duurzaam kunnen inzetten. Terwijl dit juist kansen biedt om hun impact te vergroten.

‘Door bewust te kiezen waarin u als bedrijf investeert, kunt u een duidelijk signaal geven’, stelt Vekeman. Steeds meer investeerders – inmiddels goed voor een kwart van de markt – vermijden bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Dat toont dat duurzaamheid serieus wordt genomen. Daarnaast kunt u duurzaamheid ook in uw communicatie benadrukken.

‘Kiest u als bedrijf voor een duurzame bank of beleggingsstrategie? Deel dit dan met de buitenwereld, want uw bedrijf toont zo dat het duurzaamheid omarmt. Dat is goed voor de planeet én versterkt uw imago en reputatie.’