Gewapende conflicten, desinformatie, cybercriminaliteit, maatschappelijke polarisatie en milieurisico’s: het zijn enkele van de bedreigingen waar bedrijven anno 2025 mee te maken krijgen. Dit blijkt uit het Global Risks Report van het World Economic Forum. ‘Wie zich onvoldoende voorbereidt, wordt vroeg of laat verrast door de storm die er onvermijdelijk komt,’ zegt Jan Van Calster, managing director bij Marsh BeLux, filiaal van ’s werelds grootste verzekeringsmakelaar en risicoadviseur.
Elk jaar publiceert het World Economic Forum het Global Risks Report, dat een tiental risico’s identificeert die de komende tien jaar impact zullen hebben op bedrijven en de economie. Het rapport schetst een pessimistisch beeld van de toekomst. ‘36% van de respondenten verwacht een turbulente periode op de middellange termijn, terwijl twee derde de toekomst over tien jaar als extreem onzeker ziet’, zegt Van Calster.
Geopolitieke instabiliteit
Dit jaar maken de experts zich het meest zorgen over gewapende conflicten en economische spanningen tussen landen. Voor bedrijven is stabiliteit cruciaal om te groeien, maar die ontbreekt steeds vaker. Geopolitieke instabiliteit heeft directe gevolgen: economische sancties, handelsbelemmeringen en cyberaanvallen treffen bedrijven wereldwijd. ‘Bedrijven worstelen met de vraag waar ze hun grondstoffen kunnen verkrijgen, waar ze hun producten en diensten kunnen afzetten en hoe de verstoring van goederenstromen hen raakt,’ stelt Van Calster.
Cybercriminaliteit en desinformatie
Technologie is een ander belangrijk risico in het rapport. Desinformatie beïnvloedt verkiezingen, ondermijnt het vertrouwen in overheden en vergroot de maatschappelijke polarisatie. Ook bedrijven zijn kwetsbaar: valse informatie over producten of diensten kan de reputatie ernstig schaden.
Het is onmogelijk om alles te voorzien, maar door flexibel en wendbaar te blijven kunnen bedrijven hun strategie voortdurend aanpassen aan de nieuwe risico’s.
Jan Van Calster, managing director bij Marsh Belux
‘Met deepfaketechnologieën wordt het steeds moeilijker om feit van fictie te onderscheiden. Een verkeerde perceptie kan een bedrijf in een crisis storten.’ Geen enkel bedrijf blijft gespaard van cyberdreigingen, en de gebruikte technieken worden steeds geavanceerder; denk maar aan ransomware-aanvallen of deepfakevideoconferenties. ‘De combinatie van kunstmatige intelligentie en cybercriminaliteit maakt bedrijven kwetsbaarder dan ooit.’
Tikkende tijdbom
Ook milieurisico’s staan al jaren hoog op de agenda van bedrijfsleiders. Van Calster wijst op onomkeerbare gevolgen zoals het smelten van de permafrost, wat leidt tot verhoogde CO2-uitstoot en een exponentiële versnelling van de opwarming van de aarde. ‘Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect: klimaatverandering leidt tot onvrijwillige migratie, wat op zijn beurt polarisatie, politieke spanningen en economische verstoringen veroorzaakt.’
Het is onmogelijk om alles te voorzien, maar door flexibel en wendbaar te blijven kunnen bedrijven hun strategie voortdurend aanpassen aan de nieuwe risico’s.
Jan Van Calster, managing director bij Marsh Belux
De gevolgen zijn voelbaar in alle sectoren, van landbouw tot de financiële wereld. ‘Banken die hypotheken verstrekken op huizen in overstromingsgebieden lopen enorme risico’s. Verzekeraars trekken zich terug, waardoor vastgoed in risicogebieden waardeloos kan worden.’
Voorbereiding is cruciaal
Bedrijven moeten zich daarom wapenen tegen instabiliteit en snel veranderende omstandigheden. Van Calster pleit voor flexibiliteit en een doordachte risicostrategie. ‘Het is essentieel dat bedrijfsleiders de risico’s kennen en in kaart brengen. Elke organisatie zou een zogenaamde risk map moeten opstellen: waar zitten de kwetsbaarheden, wat is de impact en welke risico’s zijn de belangrijkste? Het is onmogelijk om alles te voorzien, maar door flexibel en wendbaar te blijven kunnen bedrijven hun strategie voortdurend aanpassen aan de nieuwe risico’s.’
De twintigste editie van het Global Risks Report is gebaseerd op de meningen van meer dan 900 toonaangevende mondiale spelers uit het bedrijfsleven, de overheid, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld. Het rapport identificeert en analyseert de meest urgente risico’s voor de nabije, korte en lange termijn, met als doel leiders inzicht te geven in het wereldwijde risicolandschap en toekomstige uitdagingen aan te pakken.