Bartenderopleiding geeft levens nieuwe wending

Laura Carías, ©Marco Mertens

Drankenfabrikant Diageo organiseert opleidingen om de werkgelegenheid in de horeca duurzamer te maken. Meer dan zeven op de tien deelnemers vinden achteraf een vaste job in de sector.

Consumenten hebben almaar hogere verwachtingen. Bovendien evolueren hun voorkeuren – denk maar aan de opmars van alcoholvrije dranken, de toegenomen complexiteit van cocktails en het toenemend bewustzijn rond verantwoorde consumptie. De horecasector moet mee om aan de hogere normen te kunnen voldoen.

Dat vereist nieuwe skills en professionals met passie voor het werk. De job van barman is niet langer iets tijdelijks of een vrijblijvende studentenjob. Werken in de horeca biedt vandaag mogelijkheden om een volwaardige carrière uit te bouwen, om kennis op te doen en om je te specialiseren. Maar al deze vaardigheden vergen een kwalitatieve opleiding. Cocktailbars worden niet zomaar opgenomen in de Gault & Milau gids, daar heb je experts in het vak voor nodig.

De horecasector kampt met ernstige personeelstekorten. Alleen al in Brussel staan volgens de sectorfederatie 6.000 vacatures open. Maar ook andere steden – en zeker de kustgemeenten – hebben het moeilijk om goede en voldoende werkkrachten te vinden. Ook Diageo ziet het probleem en blijft niet bij de pakken zitten. Al in 2008 introduceerde de drankenfabrikant zijn Learning for Life-programma dat jongeren de kans geeft zich bij te scholen. Diageo doet dit niet alleen om het personeelstekort te helpen opvangen, maar voornamelijk om te bouwen aan een meer inclusieve en diverse horecasector. Wereldwijd leidde het al meer dan 120.000 jonge mensen op in veertig landen.

‘Dankzij de opleiding heb ik mijn passie gevonden en kreeg ik de kans om mijn vaardigheden te ontwikkelen’

Laura Carías, cursiste van het Learning for Life-programma

In België organiseert Diageo samen met de VDAB, vormingsorganisatie Horeca Forma en enkele Vlaamse steden, waaronder Leuven, Antwerpen, Brugge, Oostende, Hasselt, Gent, Vilvoorde en Brussel, een intensief programma voor wie zich wil ontpoppen tot bartender. Hiermee willen de initiatiefnemers niet alleen vacatures in de sector opvullen, maar ook werkzoekenden de mogelijkheid bieden om hun leven een nieuwe wending te geven.

Laura Carías, een 29-jarige vrouw uit Honduras, was een van de cursisten. Ze arriveerde twee jaar geleden in ons land en had het hier naar eigen zeggen initieel erg moeilijk. ‘Ik was op zoek naar een baan waaruit ik zowel persoonlijk als professioneel voldoening kon halen’, getuigt ze. ‘In Hasselt, waar ik woon, kwam ik in contact met het Learning for Life-programma. Ik besloot mijn kans te wagen en schreef me in voor de voltijdse bartenderopleiding.’

Open geest

Laura nam zes weken elke werkdag van 9 tot 16 uur deel aan intense trainingen. Daarna volgde een stage van vijftien dagen om haar vaardigheden in de praktijk om te zetten. ‘De opleiding omvat alle aspecten van het vak. Je ontdekt de oorsprong van de dranken, leert allerlei technieken zoals cocktails shaken en de perfecte koffie zetten of hoe je correct moet omgaan met klanten en collega’s, …’

‘Weg naar welvaart’

Het Learning for Life-initiatief is een gezamenlijk initiatief van Diageo, VDAB, Horeca Forma en enkele Vlaamse steden, waaronder Hasselt. Daar namen in het voorjaar twaalf jonge werkzoekenden deel aan de opleiding. ‘Horeca Forma en VDAB deden de selectie’, zegt Rik Dehollogne, schepen van onder meer Lokale Economie, Toerisme en Werk in de ‘Hoofdstad van de Smaak’. ‘Een belangrijke vereiste was de motivatie.’

‘Met meer dan tweehonderd culinaire adressen in onze stad zijn onze lokale horecahouders continu op zoek naar geschikte medewerkers. Het project is een win-winsituatie voor elke partij. Niet alleen voor de lokale economie en voor de inwoners en toeristen, maar zeker ook voor de cursisten die hiermee hun leven een omslag kunnen geven. Vast werk is nog altijd de kortste weg naar welvaart.’

Meer dan zeven op de tien cursisten vinden achteraf, mede door een nauwgezette begeleiding die tot 6 maanden na de opleiding doorloopt, een duurzame baan in de sector. Laura vond werk bij het food and beverages-team van een gerenommeerd hotel in Hasselt. ‘Ik werk in de bar en af en toe ook in het restaurant. Ik hou vooral van het klantencontact. Dankzij de opleiding heb ik mijn passie gevonden en kreeg ik de kans om mijn vaardigheden te ontwikkelen. Het Learning for Life-programma is een aanrader. Al moet je vooraf voor jezelf uitmaken of de horecasector echt iets voor jou is. Een baan als bartender vergt een open geest en de nodige flexibiliteit. Daarvoor moet je openstaan. Ikzelf voel me opperbest op het werk en leer nog elke dag bij op de vloer.’

Meer weten?

Ontdek alles via www.diageo.com.

*Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid