‘Dankzij AI maken we zonnepanelen slimmer, niet duurder’

Wolken, mist en het opkomen en ondergaan van de zon: al deze natuurfenomenen beperken de energieopbrengst van zonnepanelen. Een Belgische onderneemster met Indiase roots bedacht hiervoor een oplossing. Buvana Lefevre behaalde haar doctoraat elektrotechniek aan de KU Leuven en zette haar kennis om in een baanbrekende innovatie.

‘Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat de energieopbrengst van zonnepanelen vaak negatief wordt beïnvloed door wisselende weersomstandigheden, zoals bewolking of veranderende lichtsterkte’, vertelt Lefevre. ‘Daarom heb ik een op AI-gebaseerd algoritme ontwikkeld dat realtime inspeelt op deze variaties en het maximale rendement uit zonnepanelen haalt.’

Extra opbrengst

Het machine learning-algoritme wordt gekoppeld aan de omvormer van een zonnepaneelsysteem en zorgt ervoor dat de panelen zich voortdurend aanpassen aan veranderende weersomstandigheden en lichtintensiteit. Dit zorgt voor een jaarlijkse meeropbrengst van gemiddeld vier procent.

‘In een dichtbevolkt en energieverslindend continent als Europa levert dit een aanzienlijke hoeveelheid extra elektriciteit voor miljoenen huishoudens op’, klinkt het.

Een van de grote voordelen van deze innovatie is dat er geen aanpassingen nodig zijn aan de bestaande hardware van de zonnepanelen. Het algoritme werkt naadloos met de bestaande infrastructuur, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van zonne-energie.

‘Onze technologie is extra interessant voor grote zonneparken en producenten van omvormers, met een aanzienlijk potentieel voor extra opbrengst’, zegt Lefevre.

Onze technologie is extra interessant voor grote zonneparken en producenten van omvormers, met een aanzienlijk potentieel voor extra opbrengst.

Buvana Lefevre, oprichter en CEO van Alari Technologies

Pilootprojecten, erkenning en financiële steun

Eind vorig jaar startte Alari Technologies – het bedrijf dat Lefevre oprichtte – met een aantal pilootprojecten, waaronder samenwerkingen met een grote B2B-elektriciteitsproducent in België en een bedrijf in Nederland.

‘Intussen hebben we de technische werking van onze oplossing in de praktijk getest en verder geoptimaliseerd. Nu ligt de focus op een efficiëntere schaalbaarheid van onze technologie’, legt Lefevre uit.

‘Het is eenvoudig om onze oplossing toe te passen op één installatie en die daarna makkelijk te dupliceren naar tientallen, honderden, of duizenden andere PV-systemen.’

In september 2024 ontving Alari Technologies, als een van vier geselecteerde initiatieven, bijkomende financiële steun van het Leuvense Entrepreneurs Fonds (LEF) om zijn duurzame zonne-energieoplossingen verder te ontwikkelen. Een onafhankelijke jury koos het bedrijf vanwege zijn innovatieve aanpak en maatschappelijke impact.

‘Deze steun helpt ons om onze technologie verder toe te lichten en de waarde ervan aan de samenleving nog duidelijker aan te tonen’, zegt  Lefevre.

Groene(re) toekomst

Wat betreft het businessmodel zal Alari Technologies uiteindelijk werken met een licentie- of abonnementsformule, afgestemd op het profiel en de grootte van de klant. Het product is naar verwachting midden 2025 volledig marktklaar.

‘Daarna wil ik het bedrijf graag uitbouwen tot een scale-up, met extra eigen medewerkers’, besluit Lefevre. ‘Daarbij  mikken we eerst op een uitrol binnen Europa, waarna wellicht ook andere continenten volgen. Daarnaast werken we nog aan extra softwarefuncties, maar daarover kan ik voorlopig niets zeggen.’