5 zaken die je moet weten over de CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een baanbrekende nieuwe richtlijn van de Europese Unie. Ze verplicht bedrijven om op een gestandaardiseerde manier te rapporteren over hun prestaties op vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is het doel van de nieuwe richtlijn?

De EU lanceert de CSRD in het kader van de Green Deal, met als doel om kapitaal en financiering in de richting van duurzame investeringen te sturen. De CSRD is ontworpen om duurzaamheidsrapportages betrouwbaarder, consistenter, gestandaardiseerd en vergelijkbaarder te maken. Ze vervangt straks de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

2. Waarom is de CSRD belangrijk?

De CSRD is een belangrijke stap in het aanpakken van de ecologische en sociale uitdagingen waar de wereldeconomie voor staat. De nieuwe regels geven investeerders en andere belanghebbenden toegang tot hoogwaardige en robuuste informatie die ze nodig hebben om de impact van bedrijven op mens en milieu te beoordelen, en om financiële risico’s en kansen als gevolg van de klimaatverandering en andere duurzaamheidskwesties te evalueren.

3. Vanaf wanneer en voor welke bedrijven geldt de CSRD?

De NFRD was alleen verplicht voor grote, Europese beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars. Weldra geldt de CSRD voor grote beursgenoteerde én niet beursgenoteerde organisaties.

Sowieso is de tijd die bedrijven krijgen voor de naleving kort. De CSRD geldt immers al vanaf de boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2024 voor alle organisaties die vandaag reeds onder het toepassingsgebied van de NFRD vallen.

De CSRD is een belangrijke stap in het aanpakken van de ecologische en sociale uitdagingen waar de wereldeconomie voor staat.

Vanaf boekjaar 2025 geldt de CSRD ook voor andere grote ondernemingen. Beursgenoteerde kmo’s krijgen nog een jaar langer de tijd: zij moeten vanaf 1 januari 2026 rapporteren. Non-EU bedrijven met een Europese vestiging zijn pas verplicht om vanaf boekjaar 2028 hun eerste CSRD-rapport te publiceren.

4. Wat wordt er concreet verwacht?

De ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zijn de technische vereisten waaraan de CSRD-duurzaamheidsrapporten moeten voldoen. Bedrijven moeten hun rapportage over duurzaamheidsinformatie baseren op een dubbele materialiteitsbeoordeling.

De eerste gebeurt vanuit een inside-out perspectief: het bedrijf evalueert de impact die het heeft op duurzaamheidstopics. De tweede is de outside-in focus (de financiële materialiteitsbeoordeling), waarbij externe duurzaamheidskwesties bekeken worden die het bedrijf en de bedrijfswaarde kunnen beïnvloeden – zoals de impact van de klimaatopwarming.

De ESRS omvatten twaalf standaarden die openbaar moeten worden gemaakt, waarvan twee sectoroverschrijdend en tien onderwerpspecifiek zijn binnen de ESG-context.

5. Welke voordelen halen bedrijven uit de CSRD?

Rapporteren en informeren over duurzaamheid is niet alleen relevant vanuit het oogpunt van naleving: de CSRD is niet zomaar een zinloze nieuwe verplichting.

Bedrijven die het goed aanpakken, kunnen er extra investeerders en financiering mee aantrekken, nieuwe inzichten mee verkrijgen in hun niet-financiële risico’s, en hun geloofwaardigheid en reputatie mee verbeteren bij klanten, medewerkers en andere stakeholders. Bedrijven kunnen er zelfs een concurrentievoordeel mee creëren dat hun toekomstige groei en winstgevendheid vergroot.