Steeds meer Belgische bedrijven ontdekken de VSME, een flexibel kader voor vrijwillige duurzaamheidsrapportering. Wat begon als een handig hulpmiddel voor kmo’s, is uitgegroeid tot een strategisch instrument voor elke onderneming.
De Voluntary Sustainability Reporting Standard for SME’s (VSME) werd ontwikkeld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) als een toegankelijk raamwerk voor niet-beursgenoteerde kmo’s. Maar de relevantie van de rapportagestandaard reikt intussen veel verder.
Door de recente beslissing van de Europese Unie om via de Omnibus-regeling de CSRD-verplichtingen voor duizenden grote bedrijven uit te stellen, wint vrijwillige duurzaamheidsrapportering aan belang.
‘De VSME biedt een manier om daar vandaag al gestructureerd mee te starten, ook als je (nog) niet onder de wettelijke verplichting valt’, zegt Ann Verlinden, expert duurzaamheidsrapportering bij KPMG Belgium.
De VSME geeft duidelijke, gestandaardiseerde richtlijnen, met ruimte voor maatwerk. ‘Bedrijven geven zelf aan welke duurzaamheidsthema’s van toepassing zijn op hun werking. Dat maakt het systeem flexibel én haalbaar’, aldus Verlinden.
Concurrentieel voordeel
Volgens Verlinden is de vraag naar betrouwbare duurzaamheidsdata in volle opmars. Niet alleen grote bedrijven verwachten die informatie van hun leveranciers, ook banken, investeerders en klanten stellen almaar hogere eisen rond ESG-prestaties.
‘Die vraag komt vroeg of laat op elk bedrijf af’, zegt Verlinden. ‘Wie er nu al werk van maakt, beschikt straks over alle data. Dat geeft je een voorsprong tegenover wie nog moet beginnen.’
Bedrijven geven zelf aan welke duurzaamheidsthema’s van toepassing zijn op hun werking. Dat maakt de VSME flexibel én haalbaar.
Ann Verlinden, expert duurzaamheidsrapportering bij KPMG Belgium
Daarnaast biedt de VSME ondernemingen waardevolle inzichten in hun eigen werking. ‘Door ESG-data te verzamelen, krijg je zicht op je verbruik, kosten, risico’s en verbeterkansen. Je staat als bedrijf veel steviger aan het roer. Je kan gerichter sturen, besparen, en doordacht investeren. Dat maakt je organisatie simpelweg sterker en toekomstbestendiger.’
Voorbereiding op verplichting
De VSME is bovendien een ideale opstap naar de toekomstige, meer uitgebreide rapporteringsverplichtingen. ‘Bedrijven die duurzaam willen groeien of later toch onder de CSRD vallen, leggen met de VSME al een stevige basis’, zegt Verlinden.
‘Ze bouwen een structuur op, verzamelen relevante data en ontwikkelen intern de juiste processen. Veel van die inspanningen – bijvoorbeeld rond klimaat, veiligheid of sociale impact – blijven later herbruikbaar.’
Slim starten
Wie met de VSME aan de slag wil, doet er goed aan vooraf grondig na te denken over wat relevant is voor de eigen activiteiten. ‘Je focust best op de thema’s die écht toepasbaar zijn’, zegt Verlinden.
Ze raadt bedrijven bovendien aan om, ook al is het niet verplicht, een dubbele materialiteitsanalyse te doen. ‘Dat helpt om samen met je stakeholders te bepalen waar je impact ligt, welke risico’s je ziet en waar opportuniteiten schuilen.’
Bedrijven die duurzaam willen groeien of later toch onder de CSRD vallen, leggen met de VSME al een stevige basis.
Ann Verlinden, expert duurzaamheidsrapportering bij KPMG Belgium
Bij een dubbele materialiteitsanalyse bekijkt een onderneming haar duurzaamheidsthema’s vanuit twee invalshoeken: enerzijds welke impact de bedrijfsactiviteiten hebben op mens, milieu en maatschappij, en anderzijds hoe externe duurzaamheidsrisico’s het bedrijf kunnen beïnvloeden en waar er nog opportuniteiten schuilen.
Duurzaam fundament
Verlinden verwacht dat het VSME-kader de komende jaren verder evolueert, net zoals andere Europese duurzaamheidsnormen. Toch hoeven bedrijven die nu starten niet te vrezen voor nutteloze inspanningen.
‘De basis van de VSME blijft overeind. Er zullen misschien aanpassingen komen, maar de gegevens die je nu verzamelt en de structuren die je uitbouwt, blijven waardevol. Het is een slimme, laagdrempelige manier om duurzaamheid stevig te verankeren in je organisatie.’